Πόλεμος στη Συρία και ο Στρατηγός (General) Dr. Anthrax


Διαβάζοντας για το πόλεμο στη Συρία, θυμάμαι εικόνες από το “Command and Conquer: Generals”, με ειδική επίθεση των ξυπόλητων τρομοκρατών τα χημικά. Εδώ και πολλά χρόνια χρόνια, οι θεωρίες συνωμοσίας για τις ΗΠΑ να φταίνε τους τρομοκράτες για επιθέσεις άνθρακα, βιολογικά όπλα, πυρηνικά κτλ μεταφέρονται από ΜΜΕ, επηρεάζουν τους ανθρώπους και τις αντιλήψεις και βρίσκονται ως δικαιολογίες για πόλεμο.

Dr. Thrax from 'Command and Conquer: Generals' video game

Ο Dr. Thrax, από το παιχνίδι generals, ως ο τρομοκράτης με τα βιολογικά όπλα.

 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως αν και τα βιντεοπαιχνίδια βίας και όχι μόνο, στηρίζονται πάνω σε στερεότυπα, των ίδιων των κατασκευαστών ειδικότερα και όχι μόνο. Τα στερεότυπα είναι απλά ένας εύκολος τρόπος να υπάρχει μια κοινή γραμμή αναφοράς. Βλέπουμε όμως πως ήδη πριν από περίπου μια δεκαετία, η εντύπωση για τους άραβες (βλέπε ντύσιμο) είναι αυτή των χημικών όπλων, των τρομοκρατών και των ξυπόλητων απολίτιστων “κακών”.

Πράγματα τα οποία προωθούν τη βία και τη δικαιολόγηση μέσω στερεοτύπων των πολέμων. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ και ανά το κόσμο, δεν θα κάτσουν να ελέγξουν τα ιστορικά δεδομένα, τις απόψεις των δύο μεριών και τα δεδομένα που προσφέρουν, αλλά θα δουν μέσα από τα δικά του στερεότυπα, ένα πιο εύκολο τρόπο διαχωρισμού. Αυτό των τρομοκρατών αράβων που θέλουν το κακό τους ή την ανθρωπιστική άποψη διάλογος αντί πόλεμος. Δεν θα νικήσεις κανένα είδος επιχειρηματολογίας, αλλά τα στερεότυπα τα οποία τόσα χρόνια οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει στους λαούς τους, η οποία θα αντιταχθεί την λογική και τη συνείδηση των λίγο πιο ευαίσθητων ή μορφωμένων. Ας ελπίσουμε πως στην Αμερική, οι ευαίσθητοι στο πόνο των άλλων και μορφωμένοι με σωστές αρχές και αξίες θα θριαμβεύσουν ενάντια στο χρήμα και το ρατσισμό των στερεοτύπων.

(Υ.Σ. τα στερεότυπα δεν είναι κακά, αφού μας βοηθάνε να κατανοούμε το κόσμο πιο γρήγορα και εύκολα, παρά να επεξεργαζόμαστε τόνους πληροφοριών, η σωστή μόρφωση και χρήση τους όμως, είναι σημαντική για μια υγιή κοινωνία)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s