Νεκροί από Φιλικά Πυρά οι Αντάρτες


Στρατιωτικά

Το ΝΑΤΟ εδώ και μια βδομάδα έχει πάρει τον έλεγχο της αεροναυμαχίας στη Λιβύη από τα χέρια των Αγγλικών, Γαλλικών και Ιταλικών στρατευμάτων. Την ίδια ώρα που η Αμερική αποφασίζει να αποσύρει τα μαχητικά της από το χώρο και να βοηθήσει με ανεφοδιαστικά, τα Νατοϊκά στρατεύματα χτυπούν κατά λάθος τανκς το οποίο ανήκει σε αντάρτες, με 4 νεκρούς, και 6 αγνοούμενους.

Η έλλειψη επικοινωνίας από τις 2 μεριές έπληξε τους αντικαθεστωτικούς. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν γνώριζαν για την ύπαρξη τεθωρακισμένων αρμάτων τα οποία άνηκαν στους αντάρτες και για αυτό βομβάρδισαν το εν λόγο τανκς. Το συμβάν δεν συγκινεί τους υψηλόβαθμους του Νατοϊκού στρατεύματος οι οποίοι δεν δείχνουν διάθεση για να απολογηθούν.

Ενώ από αεροπορικά πυρά κοντά στην πόλη Ατζνταμπίγια πλήγηκαν και άλλα τεθωρακισμένα των επαναστατών. Μετά το γεγονός αυτό, στην πόλη άρχισαν φήμες για επίθεση του Καντάφι. Οι φήμες πήραν τέτοια τροπή ώστε οδήγησαν πολλούς από τους πολίτες και τους νοσοκόμους να τραπούν σε φυγή.

 

Πολιτικά

Η κατάσταση φαίνεται ακόμη εκτός ελέγχου, ακόμη και αν μεγάλο μέρος του στρατού του Καντάφι έχει χτυπηθεί από το ΝΑΤΟ. Για τον κατευνασμό της κατάστασης, ομάδα Αφρικανικών ηγετών αποφάσισε να προσέλθει με την άδεια του ΝΑΤΟ στην Λιβύη, όπου θα προσπαθήσει να φέρει σε αίθουσα συνομιλίας τις αντίπαλες παρατάξεις. Αν και οι εξεγερμένοι δηλώνουν ότι δεν έχουν διάθεση συζήτησης του θέματος με τον Μουαμάρ Καντάφι, ούτε και ο ίδιος δείχνει σημάδια υποχώρησης. Η ομάδα θα είναι στην Λιβύη από αυτό το Σάββατο 9 Απριλίου.

 

Οικονομικά

Οι Αντάρτες φαίνεται να δυσκολεύονται να κρατήσουν τις πετρελαιοπηγές μετά από συνεχείς επιθέσεις του Καντάφι, ενώ έχει σταματήσει και η συλλογή πετρελαίου. Τα χρήματα για την συνέχιση της εξέγερσης λιγοστεύουν και φαίνεται πως προτίθενται να πουλήσουν το πετρέλαιο που έχουν. Ήδη ένα ελληνικό πλοίο έχει γεμίσει με 100 εκατομμύρια πετρέλαιο και ετοιμάζεται να αποπλεύσει σύντομα για εξεύρεση αγοραστών.

Τα συμβάντα στην Λιβύη έχουν ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου στα ύψη και η κίνηση των Λίβυων ανταρτών μπορεί να εξομαλύνει την οικονομία.

 

Πηγές: www.bbc.co.uk , www.cnn.com , www.philenews.com , www.politis-online.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s