Επιπτώσεις και Ευκαιρίες των αναταραχών στην Αίγυπτο, για Κύπρο και Κόσμο (corrected)


Περίοδος αναταραχών στην γειτονική μας Αίγυπτο τις τελευταίες δέκα ημέρες. Στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τους δρόμους απαιτώντας την παραίτηση του Αιγύπτιου πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Οι μειώσεις στους μισθούς μιας ήδη δυσαρεστημένης με το καθεστώς χώρας, οδήγησαν το λαό στο δρόμο. Η Κύπρος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή των σχέσεων της με τον Μουσουλμανικό κόσμο, αφού η Αίγυπτος ήταν η χώρα-κλειδί στις φιλικές μας σχέσεις.

 

Οι αναταραχές στην Αίγυπτο θεωρούνται από τους ειδικούς ως φαινόμενο της οικονομικής κρίσης που έφτασε την δυσαρέσκεια του λαού στα όρια της. Η εξέγερση της Αιγύπτου, ακολουθεί αυτή της Τυνισίας, τους νέους στην Γαλλία και τους μαθητές στη Βρετανία. Ενώ εξελίξεις αρχίζουν να συμβαίνουν σε Αλγερία, Λιβύη και Ιορδανία, απειλώντας και τα υπόλοιπα αυταρχικά μουσουλμανικά καθεστώτα (Μαρόκο, Αλγερία κτλ).

 

Αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό

Η Αίγυπτος, έχει ηγετικό ρόλο στις πολιτικές και πολιτισμικές σχέσεις των αραβικών κρατών με τα Δυτικά κράτη. Οι συμμαχίες μεταξύ των αραβικών κρατών αλλά και με το δυτικό κόσμο ενδέχεται να αλλάξουν δραστικά. Η Κύπρος χάνει ένα ισχυρό σύμμαχο στην περιοχή, αφού η κυβέρνηση Μουμπάρακ την είχε βοηθήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Βέβαια, οι νέες εξελίξεις στο σκηνικό, βρίσκουν την Κύπρο δίπλα στο κέντρο των εξελίξεων και με σωστό πολιτικό χειρισμό, οι σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου θα μπορούσαν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.

 

Οι αναταραχές επηρεάζουν και το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό, με το ζυγό των πολιτικών σχέσεων να αλλάζει, ενώ ξένοι υπήκοοι που ζούσαν στην Αίγυπτο μετακινούνται μαζικά μέσω Κύπρου στις χώρες τους. Ταυτοχρόνως, το οικονομικό σκηνικό δέχεται επίσης αλλοιώσεις με την τιμή του πετρελαίου να εκτινάσσεται στα ύψη, ενώ οι τουρίστες αναμένεται να αποφύγουν την Αίγυπτο αυτή τη χρονιά, μετακινώντας την εισροή χρήματος.

 

Κλιμάκωση των εξελίξεων αναμένεται την Παρασκευή, όπου οι διαδηλωτές απειλούν για συνέχιση των διαμαρτυριών έξω από το προεδρικό. Ο πρόεδρος Μουμπάρακ έχει ήδη χάσει αυτό τον αγώνα, προσπαθώντας να διασώσει τους εναπομείναντες μήνες θητείας που του απομένουν, βρίσκοντας όμως τους διαδηλωτές αποφασισμένους να τον καθαιρέσουν.

 

Έπονται δραστικές αλλαγές στο σύντομο μέλλον, τόσο στην Αίγυπτο όσο και στις σχέσεις των μουσουλμανικών κρατών μεταξύ τους αλλά και με το δυτικό κόσμο. Ήδη πολιτικό-οικονομικοί παράγοντες έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται. Στο νέο πρόσωπο της Μέσης Ανατολής, η Κύπρος έχει την δυνατότητα να είναι μια από τις δυνάμεις-κλειδί στο όλο σκηνικό, λόγο της γεωστρατηγικής της θέσης. Αυτό όμως πέφτει στις αρμοδιότητες των Κύπριων πολιτικών.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s