ΕΣΔ 319: Γραφή για ηλεκτρονικά μέσα. Άρθρο 1ον. Επιπτώσεις των Αναταραχών στην Αίγυπτο.


Περίοδος αναταραχών στην γειτονική μας Αίγυπτο τις τελευτεες 10 ημέρες. Στο Κάϊρο και την Αλεξάνδρεια, διαδηλωτές έχουν κατακλήσει τους δρόμους απαιτώντας την παραίτηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Οι μειώσεις στους μισθούς μιας ήδη δυσαρεστημένης με το καθεστώς χώρας, οδήγησαν το λαό στο δρόμο. Η Κύπρος βρίσκεται σε μια καμπή των σχέσεων της με τον μουσουλμανικό κόσμο.

Οι αναταραχές στην Αίγυπτο θεωρούνται από τους ειδικούς ως φαινόμενο της οικονομικής κρίσης που έφτασε την δυσαρέσκεια του λαού στα όρια της. Η Αίγυπτος έρχεται αμέσως μετά την εξέγερση στην Τυνισία, τους νέους στη Γαλλία και τους μαθητές στην Βρετανία. Ενώ εξελίξεις αρχίζουν να συμβαίνουν σε Αλγερία, Λιβύη και Ιορδανία, απειλόντας και τα υπόλοιπα αυταρχικά μουσουλμανικά καθεστώτα (Μαρόκο, Αλγερία κτλ).

Αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό. Ως ηγέτιδα των αραβικών χωρών σε πολιτισμικά και πολιτικά θέματα, οι επερχόμενες αλλαγές στην Αίγυπτο θα σημάνουν το κώδονα του κινδύνου για τα υπόλοιπα αυταρχικά κράτη του αραβικού κόσμου. Οι συμμαχίες μεταξύ τους αλλά και με το δυτικό κόσμο αλλάζουν δραστικά, με ένα από τους βασικότερους παίκτες να δέχεται δραστικότατες αλλαγές. Η Κύπρος ενδέχεται να χάσει ένα από τους πιο δυνατούς υποστηρικτές της, αφού η κυβέρνηση Μουμπάρακ είχε βοηθήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, ενώ αν παίξει σωστά τα χαρτιά της, οι νέες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό των γειτονικών μουσουλμανικών κρατών θα μπορούσαν να μας ωφελέσουν.

Οι αναταραχές όμως δεν επηρεάζουν μόνο την Κύπρο, όπου προς το παρόν διαμεσολαβεί για την ασφαλή μεταφορά των ξένων ηπηκόων από την Αίγυπτο, αλλά και στο παγκόσμιο πολιτικό-οικονομικό σκηνικό. Ήδη η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει σε σημείο ρεκόρ των τελευταίων 2 χρόνων. Ενώ η χώρα κλειδί στις σχέσεις ανατολής και δύσης αλλάζει.

Η κρίση θα κλιμακωθεί την Παρασκευή όπου οι διαδηλωτές απειλούν για συνέχιση των διαμαρτηριών έξω από το προεδρικό. Ο πρόεδρος Μουμπάρακ έχει ήδη χάσει τον αγώνα προσπαθόντας να διασώσει τους λίγους μήνες θητείας που του απομένουν, όμως οι προσπάθειες του είναι άκαρπες, αφού οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι.

Αναμένουμε δραστικές αλλαγές στο σύντομο μέλλον, τόσο στην Αίγυπτό όσο και στις μουσουλμανικές συμμαχίες. Πολιτικές και οικονομικές αλλαγές είναι ήδη στο προσκήνιο. Η Μέση Ανατολή ενδέχεται σύντομα να αλλάξει πρόσωπο και η Κύπρος να είναι μια από τις δυνάμεις κλειδί στο όλο σκηνικό λόγο της γεωστρατηγικής της θέσης. Ας ελπίσουμε πως οι πολιτικοί μας θα περάσουν θριαμβευτικά από αυτή τη δοκιμασία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s